Doorgaan naar hoofdcontent

Zure wijnboerin.

Ik ben zelf geen fanatieke wijndrinker, sterker nog ik drink eigenlijk zo goed als geen wijn. Dat komt omdat ik wijn (nog) niet lekker vind. Dat geeft niet. Met oudejaarsavond doe ik wel gezellig mee en is het voor mij een uitdaging om zonder een al te zuur samengetrokken mond gelukkig nieuwjaar te zeggen, waarna ik mij al gauw weer naar de oliebollen begeef. Ik probeer het wel steeds te drinken en ik vind het ook leuk om het wel steeds te proeven, althans nog voordat ik daadwerkelijk geproefd heb. Toch is het leuk als je dan toch in Frankrijk bent om een wijnproeverij te bezoeken, al was het maar om een flesje voor thuis mee te nemen.


Op een zeer fraaie wijngaard werden we ontvangen door zeer vriendelijke Zwitserse wijnboer, welke gelukkig ook zeer goed Engels sprak. We kregen te horen dat hij wel tevreden was met het natte weer want zijn druiven hadden al lang droog gestaan. Uitgerekend nu wij in tenten in Frankrijk aan het kamperen waren besloten de weergoden dat het tijd was om de druiven water te geven. Nadat hij iedereen een hand had gegeven mochten we verder komen. We werden ontvangen met een glas champagne-achtige wijn. Voor mij enigszins bekend terrein en deze keer hoefde ik niet eens gelukkig Nieuwjaar te mompelen. Dubbele winst dus. De wijn was voor mij wat aan de zure kant, totdat we de eer kregen om met de wijnboerin kennis te maken.


De wijn sloeg spontaan zoet uit. Het leek er aanvankelijk op dat de wijnboer het niet getroffen had met zijn oogst en dan heb ik het niet zozeer over de druiven. De wijnboerin was duidelijk niet blij met de gang van zaken. Ik ben zelf geen beheerser van de Franse taal maar ik denk dat iedereen wel getuige was van de oorwassing die de wijnboer kreeg van zijn wijnboerin. Hij begon er zelfs een beetje bij te blozen. Er was sprake van een misverstand. Waar de wijnboerin had gerekend op achttien mensen waarvan één rolstoelgebruiker stonden er in eens acht rolstoelgebruikers voor de deur. Één rolstoel was nog wel het trappetje op te tillen maar acht was behoorlijk heftig.


Ze zat een beetje de (heerlijke!) maaltijd bereiden toen er in eens een bus met gehandicapten het erf op kwam rijden. Dan rol je de ansjovis (we hadden een gerecht met rolletjes Ansjovis er op) toch wat gespannener op. Je weet nooit hoe het zit met de rijvaardigheid van rolstoelgebruikers dat in combinatie met antieke meubels en wijn zorgde toch wel voor een licht zorgenpuntje.


 Al gauw bleken die zorgen onterecht. De streekgerechten waren heerlijk en na een complimentje voor haar kookkunsten ontstond er zowaar iets op haar gezicht wat op een glimlach leek. Na het eten konden we de wijn bestellen en werd deze bij de bus gebracht. De wijnboer kwam in de bus  nog afscheid nemen en je zag zijn vertwijfeling in zijn ogen: zal ik nu net zo lang droog blijven staan als mijn druiven?

Reacties

Populaire posts van deze blog

Brief aan Scarlett Johansson.

Lieve Scarlett, Ik dacht laat ik mijn brief aan jou maar amicaal openen na hetgeen jij de afgelopen week met ons deelde. Al had je dat naar alle waarschijnlijkheid zelf liever niet gedeeld. Ik vind het oprecht vervelend voor je, het is dan ook een schrale troost om te stellen dat je bij velen, hoofdzakelijk mannen, populairder bent geworden. Het is de vraag of je op deze aandacht zat te wachten. Kwade tongen beweren van wel maar ik weiger dat te geloven. Als je zo nodig aandacht had gewild dan had je er wel voor gezorgd dat er een leuke deal met een zogenaamd mannenblad was geweest. De zogenaamde (Patricia) Paay oplossing, zij geniet daar al jaren van.

Wachten.

Onlangs was ik in London. Een geweldige stad! Ik was daar voor de Paralympics maar tussendoor was er ook een moment om London zelf te bekijken. Alle clichés kloppen Zwarte taxi’s, rode bussen, witte Bonen, rode tomaten saus, mensen die in tegenstelling tot mensen in Parijs wel goed Engels en een toren die de mensen aldaar Ben noemen, Grote ben. De Dom vind ik zelf persoonlijk een betere naam voor een toren, maar ik ben dan ook geen Engelsman. Ook waren daar de Guards. De wachten voor HET Paleis. Wat heb ik een medelijden met die Guards gekregen. Als Guard ben je stiekem toch wel de Europese toeristische pispaal.

Schuimbekken.

Ik kan het niet meer ontkennen. Ik zie het leven sinds een aantal weken zoveel zonniger, ik ben vrolijker en ik zit lachend in de ochtendspits (zelfs nu deze er niet is in verband met de zomerperiode). Ik denk dat ik het licht gezien heb! Het was even wikken en wegen, de twijfel maakte zich overduidelijk meester van mij. Maar sinds ik de stap gezet heb ben ik eigenlijk gewoon ander mens. Of nou ja, soort van dan. Ik kijk er niet meer tegen op en dat vind ik een hele fijne gedachte. Niet dat ik het dan maar oversloeg maar ik zag er achteraf gezien tegen op.